domingo, 26 de octubre de 2014

Taula rodona "La crisi social: novel·les gràfiques basades en fets reals"


Aquí el pòster en versió catalana, en pdf i en alta. A continuació el text en català (a l'entrada anterior teniu la versió en castellà):


Cicle de lectures 2014: «Còmic, Ciència i Tecnologia»
La crisi social: novel·les gràfiques basades en fets reals

Dijous 13 de novembre de 2014, a les 14.00 hores
Aula Magna de la Facultat d’Economia i Empresa, Universitat de Barcelona
Av. Diagonal, 690, 08034 Barcelona

Sessió 18, lectures
Tijeras y Tiritas, la sanidad se va a hacer puñetas, de Nacho Fernández, editat per Panini Comics
Khalid, de Damián Campanario i Jordi Pastor, editat per Norma Editorial
Taxi Driver, de Bié, editat per Panini Comics

Participants
Nacho Fernández, autor de Tijeras y Tiritas, la sanidad se va a hacer puñetas
Damián Campanario, guionista de Khalid
Jordi Pastor, dibuixant de Khalid
Bié, autor de Taxi Driver

Organitza i modera
Jordi Ojeda, director del cicle de lectures

Diferents disciplines artístiques han narrat d’una manera o altra la crisi. També, aprofitant al màxim les seves possibilitats, ho ha fet la novel·la gràfica, i ha demostrat ser un excel·lent recurs pedagògic per treballar un tema com és la crisi social, aquella que afecta directament les persones, més enllà de les crisis financeres, de la construcció o de la indústria, i que sovint només apareixen en els mitjans de comunicació quan es produeixen notícies terribles o d’una forma groguenca.

En aquesta sessió del cicle de lectures (no cal haver llegit prèviament les obres per assistir a la presentació) s’han seleccionat tres obres de quatre autors residents a Barcelona que han narrat mitjançant textos i dibuixos diferents situacions que mostren experiències concretes i reals de crisi social. Precisament per la seva condició de “basades en fets reals” són històries universals (no importa on transcorrin) i  atemporals (il·lustren una època determinada però les situacions es repeteixen en el temps). Les tres obres són entre elles molt diferents pel que fa a la seva concepció i temàtica:

- Tijeras y Tiritas, la sanidad se va a hacer puñetas, editat per Panini Comics. L’autor, Nacho Fernández, actua com a guionista i dibuixant d’una obra que suposa un gir en la seva carrera ja que d’un estil reeixit en la paròdia i l’humor s’enfronta en aquesta tragicomèdia a un tema tan delicat com mostrar les conseqüències de les retallades en la sanitat. L’autor decideix dibuixar un docudrama acompanyant un equip de periodistes que precisament fan diferents entrevistes en un hospital. Les pròpies experiències personals dels personatges principals es barregen amb les dels pacients i familiars entrevistats i amb la realitat dels gestors de l’hospital. Es tracta d’històries basades en fets reals recopilades a partir d’entrevistes i de les notícies dels mitjans de comunicació (recordin l’expressió: "la realitat supera la ficció"). L’obra va ser un encàrrec de l’editorial que cal destacar, tant per l’aposta per l'autor escollit com per la temàtica, complexa i extremament delicada.

- Khalid, editat per Norma Editorial. Khalid és la història paral·lela de dos germans marroquins: el més gran, que fa temps que viu a Barcelona, i el menor que decideix escapar de la seva ciutat natal per venir a una mena de paradís que falsament li havia idealitzat el seu germà a les seves cartes. El relat és una barreja de nombroses experiències viscudes en primera persona o en el seu entorn més immediat pel guionista de l’obra, Damián Campanario, educador social del Centre Educatiu de Justícia Juvenil Can Llupià de la Generalitat del Catalunya. Jordi Pastor és el dibuixant de l’obra, que encerta en el to i en la intensitat dramàtica dels personatges i les situacions. Es tracta d’una novel·la gràfica magnífica d’una Barcelona sovint invisible per als mateixos barcelonins.

- Taxi Driver, editat per Panini Comics. Xavier Carrasco, conegut artísticament amb el nom de Bié, va patir en primera persona la crisi com a dibuixant fins al punt de decidir cercar una pluriocupació amb una altra activitat completament diferent. "A més de dibuixar, una altra cosa que faig bé és conduir", amb aquesta mentalitat va acabar treballant durant anys com a taxista de nit mentre de dia continuava amb la seva professió dibuixant les anècdotes viscudes durant la nit anterior. El resultat és aquesta obra explicada en forma de relats curts que ens mostra un model determinat de societat, també un model de ciutat (turisme, horaris, etc.) i un repertori de perfils humans que farien les delícies de qualsevol antropòleg.

A la taula rodona hi haurà la presència dels quatre artistes i parlarem amb ells del seu procés creatiu, de les vivències que van inspirar les històries, i de l’acollida dels lectors i de les persones protagonistes d’alguns dels relats (les obres es van publicar entre l’abril de 2013 i el maig de 2014). Presentarà l’acte el professor Jordi Ojeda, divulgador de la ciència i de la tècnica i que utilitza les novel·les gràfiques com a instrument pedagògic.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.