lunes, 12 de noviembre de 2012

#SC12cat "Batman i la Tecnologia" CicleDeLectures #comiccienciatecnologia



Aquí el pòster en versió en català, en pdf i en alta. A continuació el text en català (a la següent entrada teniu la versió en castellà):
Cicle de lectures 2012: “Còmic, Ciència i Tecnologia”

Batman i la tecnologia

Divendres 23 de novembre de 2012, a les 19 hores
Sala Fòrum de la FNAC L’ILLA
Av. Diagonal, 549-557, Barcelona

Preguntes en twitter: @jordiojeda
Etiqueta en twitter: #CCTBATMAN

Sessió 11, lectura:
Batman, Victoria oscura, de Jeph Loeb i Tim Sale, editada per El Catálogo del Cómic (ECC).
 

Ponent: RUBÉN GONZÁLEZ, Llicenciat en Belles Arts i divulgador de la historieta
Organitza i modera: JORDI OJEDA, director del cicle de lectures


El personatge de Batman és de molta actualitat per la recent trilogia cinematogràfica i per la qualitat dels còmics publicats en els darrers anys que l'han convertit en una de les capçaleres més importants de l'editorial DC i un dels personatges de ficció més coneguts a tot el món. Però en realitat no es tracta d'un personatge amb superpoders com d'altres icones dels comicbooks americans, sinó d'un veritable supertecnòleg, un personatge que utilitza de forma intensiva la tecnologia per a la seva tasca d'heroi nocturn.

Batman és una creació de Bob Kane publicat per primer cop el maig de 1939 a la revista Detective Comics nº 27. El ràpid èxit va afavorir que tingués la seva pròpia capçalera el 1940 i des de llavors vàries generacions han seguit les seves aventures. El caràcter marcat per la mort dels pares el va esperonar a lluitar contra el crim, emprant la seva riquesa en desenvolupar tecnologies per a crear armes, eines i vehicles que utilitzaria en la seva creuada personal. En Batman representa molt bé l’heroi que tots voldríem ser, provocant-nos al fer-nos reflexionar fins a on seríem capaços d’arribar i a quin preu. Un conflicte continu producte d’una complexitat emocional i psicològica que el turmenta en la seva lluita interna i també amb el món exterior.

Els serials radiofònics, les sèries de televisió dels anys quaranta i seixanta, les pel·lícules de Tim Burton i la recent trilogia dirigida per Christopher Nolan han rellançat i popularitzat el personatge. També des del món del còmic, des d’on vindria la inspiració per Burton i Nolan amb les obres de Frank Miller o de Jeph Loeb i Tim Sale, autors de la lectura recomanada en aquesta sessió. “Batman, Victoria Oscura”, continuació de l’exitosa “El Largo Halloween”, ha estat reconegut pel mateix Nolan i per David S. Goyer, coguionistes de la darrera trilogia cinematogràfica, com la gran inspiració a  l’hora de definir l’argument, l’estètica i la definició del personatge.

Precisament tenim l’oportunitat de poder gaudir del disseny artístic de la pel•lícula gràcies a la recent publicació del llibre “Manual del Caballero Oscuro. Herramientas, armas, vehículos y documentos de la Batcueva”, realitzat per diferents autors. L’obra es converteix en un tresor pels aficionats a la ciència-ficció, amb detalls de la tecnologia futurista present a les pel·lícules, inclòs el disseny del Bat-cotxe o la Bat-cova.

A la sessió en parlarem d'aquestes i d'altres peculiaritats d'aquest personatge tan popular i, a vegades, tan desconegut. I ho farem amb en Rubén González, llicenciat en belles arts i aficionat als còmics en general i a Batman en particular, divulgador de la cultura popular, ha estat, entre d’altres, co-comissari de l’exposició “Indiana Jones, a la recerca dels tresors perduts”.

Aquesta conferència es realitza en el marc de la Setmana de la Ciència 2012 i del cicle de conferències "Còmic, Ciència i Tecnologia".  El passat 7 d’octubre de 2012 el cicle de lectures “Còmic, Ciència i Tecnologia” va rebre la Menció d’Honor del Jurat a la tretzena edició del concurs internacional Ciencia en Acción 2012 celebrat a Cosmocaixa (Alcobendas, Madrid).

Podeu participar abans i durant la sessió enviant les vostres preguntes i comentaris seguint les següents indicacions:

Enllaç per a enviar preguntes per mitjà de Twitter: @jordiojeda
Per als vostres comentaris a Twitter sobre el tema de la sessió utilitzeu l’etiqueta: #CCTBATMAN

Assistència gratuïta a:
Sala Fòrum de la FNAC L’ILLA
Av. Diagonal, 549-557, Barcelona


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.