viernes, 23 de agosto de 2013

‘La guerra dels mons’ reviu al Festival de Sitges @sitgesfestival @GNF_es


El dilluns 26 d’agost es compleixen 60 anys de l’estrena del film


Una exposició de Gas Natural Fenosa traslladarà els visitants a un habitatge americà de finals dels anys 30 sota els efectes del caos de la suposada invasió alienígena

El 2013 es compleixen dos aniversaris relacionats amb un clàssic de la ciència-ficció: La guerra dels mons, novel·la d’H. G. Wells. Per una banda, els 60 anys de l’estrena en cinemes de la pel·lícula, amb el mateix nom i dirigida per Byron Haskin i interpretada per Gene Barry i Ann Robinson. Per l’altra, el 75è aniversari de la retransmissió radiofònica d’Orson Welles. El Sitges ­– Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya celebrarà ambdues efemèrides i acollirà una exposició commemorativa.
Patrocinada per Gas Natural Fenosa, l’exposició evocarà una llar de finals dels anys trenta, amb l’objectiu que els visitants revisquin l’experiència de com el terror va entrar i es va expandir per les cases de milions d’americans, arribant a provocar el caos. La mostra inclourà efectes de sala que, amb els seus espectaculars sons, van contribuir sens dubte a la versemblança de la invasió i a què els espantats americans se sentissin els protagonistes d’una història de cinema en la seva pròpia llar.
L’exposició està comissariada per Jordi Ojeda, professor associat de la Universitat de Barcelona, especialitzat en la divulgació de la ciència emprant les obres universals del cinema, del còmic i de la literatura. La mostra estarà instal·lada a l’espai de Gas Natural Fenosa, al costat de l’Auditori de l’Hotel Melià Sitges. L’exposició incorporarà també imatges i objectes que evocaran la novel·la i la pel·lícula. La projecció del film a Sitges completarà l’homenatge a La guerra dels mons.
La pel·lícula
El dimecres 26 d’agost de 1953 –ara fa tot just 60 anys–, es va estrenar als cinemes dels Estats Units la pel·lícula La guerra dels mons, dirigida per Byron Haskin i interpretada per Gene Barry i Ann Robinson. Produïda per George Pal, de Paramount, el film és tot un clàssic considerat com un dels títols impulsors de l’era moderna del cinema de ciència-ficció. Va tenir un enorme èxit a nivell nacional i internacional, i el va tornar a repetir en la seva reestrena a finals de 1977, amb motiu del seu 25è aniversari.
Els dos protagonistes del film, Gene Barry i Ann Robinson, van realitzar un cameo en la nova versió de 2005, dirigida per Steven Spielberg i protagonitzada per Tom Cruise.

La novel·la
La guerra dels mons és una novel·la de 1898 de l’escriptor anglès H. G. Wells, un dels grans autors de la literatura universal. En els seus primers anys, va ser molt prolífic com a escriptor de ficció (amb anterioritat havia publicat articles de crítica i llibres divulgatius de la ciència), en els quals va crear les seves millors obres de ciència-ficció: La màquina del temps (1895), L’illa del doctor Moreau (1896) o L’home invisible (1897). Molt preocupat per reflexionar sobre el model de societat en el qual vivia, Wells va plantejar els seus primers treballs com un escenari on reflexionar sobre les classes socials o l’impacte del progrés de la ciència. De fet, sempre va pensar que La guerra dels mons no podria entendre’s en un altre context que no fos l’època i el lloc en els quals es va escriure i que no tindria èxit en el futur.
El temps va demostrar que estava equivocat i, des de l’inici del cinema, hi va haver intents per portar-la a la gran pantalla. Va vendre els drets a Paramount el 1924, però la producció no es duria a terme fins a principis dels anys cinquanta, traslladant la història al present i en territori nord-americà, en un context en què una nova versió de l’amenaça de la invasió planejava en la societat americana del moment.

La retransmissió radiofònica
El 1938, Orson Welles va dirigir una adaptació radiofònica de La guerra dels mons per a la CBS al Mercury Theatre, on portava bastants mesos realitzant una interpretació setmanal en la qual dramatitzava diferents obres de literatura. Preveient una falta d’interès dels radiooients, Welles va encarregar al seu guionista Howard Koch (que anys més tard va guionitzar, entre altres obres, la pel·lícula Casablanca) que adaptés l’obra original a l’actualitat i que succeís en territori americà (l’atzar va escollir New Jersey com a lloc de la invasió).
El que va succeir la nit del 30 d’octubre de 1938 ja és història: com el fantàstic va irrompre en les llars dels americans que, atemorits, va crear un efecte viral i van provocar que moltes persones engeguessin la ràdio amb el programa ja començat (a l’inici de l’emissió es presentava l’espai com una dramatització de l’obra original i al seu final es recordava altre cop). El preludi de la festa de Halloween es va convertir en un malson per a milers d’americans que van creure de veritat en la invasió alienígena, col·lapsant les centraletes de la policia i dels diaris. És el paradigma de la influència dels mitjans de comunicació, tant en la propagació de la por com en l’explotació de la notícia, reconegut avui en dia com una notícia exagerada en els titulars de l’època, formant part de la llegenda americana.

Suport al Sitges ­– Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya
Gas Natural Fenosa va renovar el passat mes de juliol, per quart any consecutiu, el seu suport al Festival, una de les principals cites cinematogràfiques de Catalunya i ineludible en el circuit internacional, que aquest any se celebrarà entre l’11 i el 20 d’octubre. El suport de la companyia energètica està emmarcat en la seva campanya Al cinema, com a casa i és fruit del compromís social de la multinacional, fortament vinculada empresarialment amb Catalunya.
La companyia manté des de fa anys un compromís de col·laboració amb la societat i, en especial, amb el món del cinema a través del seu suport als principals festivals i sales de projecció de l’Estat. Gas Natural Fenosa patrocina, entre altres, el Festival de Cine de San Sebastián-Zinemaldia, el Festival de Cine de Málaga i el Festival Internacional de Cine de Cartagena, així com 44 sales de cine de Cinesa que porten el nom de Sala Gas Natural Fenosa.
Sitges, 23 d’agost de 2013


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.