miércoles, 31 de octubre de 2018

Recordando el 80 aniversario de #LaGuerraDeLosMundos en la versión de Orson Welles


El martes 30 de octubre de 2018 se ha celebrado el ochenta aniversario de la mítica versión radiofónica de "La Guerra de los Mundos" de H.G.Wells, dirigida por Orson Welles.

Aprovecho la efeméride para recordar la conmemoración que organicé en el Sitges-Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya y en la Universitat de Barcelona con motivo del setenta y cinco aniversario en 2013. En Sitges comisarié la exposición "La seducción del fantástico" y en el Aula Magna de la UB impartí la conferencia "La noche que Orson Welles aterrorizó América", el 30 de octubre de 2013, justo a la misma hora que se emitió el programa pero 75 años después.

Os dejo a continuación algunos recuerdos:

- El minicatálogo de la exposición en el Festival de Sitges, lo tenéis en pdf aquí en catalán, castellano e inglés, creo que logré condensar en un texto breve lo que suposo la emisión.

- Las fotos de la exposición y de algunas de las visitas organizadas que presenté, podéis ver el álbum aquí.

- Las imágenes que utilicé en la conferencia, podéis ver el álbum aquí.

- El audio de la conferencia, lo podéis descargar aquí o escucharlo a continuación (90 minutos en catalán).

Espero que sea de vuestro interés el recuerdo de uno de los momentos más importantes del fantástico sucedido en una noche del 30 de octubre de 1938.




Audio de 90 minutos en catalán (solo audio)

A continuación la nota de prensa de la Universitat de Barcelona:

La nit que Orson Welles va atemorir Amèrica 
75è aniversari de la versió radiofònica de La Guerra dels mons, de H.G.Wells  

El 30 d’octubre de 1938 Orson Welles dirigia l’adaptació radiofònica de la novel·la "La guerra dels mons", que va provocar que milers de persones creguessin que realment estava succeint una invasió alienígena, confonent realitat i ficció. 

La UB commemora el 75  aniversari d’aquesta emissió amb una conferència del professor Jordi Ojeda el dimecres 30 d’octubre de 2013 a les 19 h a l’Aula Magna de l’Edifici Històric, en la qual s’analitzarà el fenomen de pànic provocat per l’emissió radiofònica. La conferència, amb el suport del vicerectorat de Relacions Institucionals i Cultura, s’acompanyarà de fragments de la històrica retransmissió i de la projecció de fotografies. 

Ojeda, docent del Departament d’Economia i  Organització d’Empreses i especialista en divulgació de la ciència mitjançant el cinema, el còmic i la literatura, ha comissariat aquest octubre l’exposició central del Sitges 2013 - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, la qual es va dedicar precisament a «La guerra dels móns». H. G. Wells. va publicar La guerra dels mons el 1898, ara fa 115 anys. Enguany, a més dels 75 anys de l’adaptació radiofònica que en va fer Orson Welles, també es compleix el seixantè aniversari de l’estrena de la pel·lícula que, amb el mateix nom, va dirigir Byron Haskin i van interpretar Gene Barry i Ann Robinson. 

La mostra comissariada per Jordi Ojeda a Sitges (en l’espai de Gas Natural Fenosa del Festival) commemorava ambdues efemèrides. En el cas de la retransmissió radiofònica, Welles va encarregar al seu guionista Howard Koch (que anys més tard va guionitzar, entre altres obres, la pel·lícula Casablanca) que adaptés la novel•la original a l’actualitat del moment i que l’escenari fos territori americà (l’atzar va escollir New Jersey com a lloc de la invasió). 

El que es va esdevenir la nit del 30 d’octubre de 1938 ja és història: el fantàstic va irrompre en les llars dels americans que, atemorits, van crear un efecte viral (no es va amagar en cap moment que era una ficció, a l’inici de l’emissió es presentava l’espai com una dramatització de l’obra original i al final això es recordava un altre cop). És un exemple significatiu de la influència dels mitjans de comunicació en la societat moderna. 

El fenomen que va suposar l’emissió de l’adaptació de La guerra dels mons va agafar de sorpresa als artífexs de la retransmissió, un cop finalitzat el programa van haver d’esperar retinguts en un despatx unes quantes hores fins que es calmessin totes les persones atemorides que s’havien dirigit a l’edifici. Welles va dissenyar la producció del programa de ràdio amb sis actors inclòs ell mateix, per la qual cosa havien d’interpretar diferents personatges al llarg de l’emissió canviant el to de veu. La música, el guió adaptat al mitjà i, sobretot, els efectes sonors, van aconseguir una dramatització de gran qualitat. 

L’escriptor anglès Herbert George Wells (1866-1946) va ser reconegut en vida com un dels grans intel·lectuals del moment. Amb una producció molt nombrosa, va ser a l’inici de la seva carrera quan va crear les millors obres de ciència-ficció: La màquina del temps (1895), L’illa del doctor Moreau (1896) o L’home invisible (1897) entre d’altres. La seva contribució al gènere fantàstic ha estat decisiva i diferents enfocaments de la moderna ciència-ficció deriven directament del seu mestratge. 

Dimecres 30 d’octubre de 2013, 19 h 
Aula Magna de l’Edifici Històric 
Universitat de Barcelona Gran Via de les Corts Catalanes, 585, 08007 Barcelona 
Organitza: Vicerectorat de Relacions Institucionals i Cultura de la Universitat de Barcelona







No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.