domingo, 5 de septiembre de 2010

Artículo 50 publicado el domingo 5 de septiembre de 2010 en el Diari d'Andorra, versión catalana

Por un problema de espacio, faltan los tres últimos párrafos del artículo publicado, así que pongo a continuación el texto completo en catalán:

L’autor que es reinventa
Cels Piñol fitxa per l’Editorial Panini-Còmics i anuncia un reguitzell de novetats

Jordi Ojeda

Si hi ha un autor en el sector del còmic al que podríem aplicar la màxima de Darwin de que només sobreviuen les espècies amb capacitat d’adaptació al medi, aquest és sens dubte en Cels Piñol (Barcelona, 1970). Convidat a La Massana-Còmic el 2007 on es va poder visitar una exposició d’originals seleccionats de la seva prolífica obra, Piñol va sorprendre de nou el maig passat quan va presentar al Saló Internacional del Còmic de Barcelona el seu primer volum editat per Panini-Còmics, en el mateix escenari que un any abans celebrava amb una exposició els seus vint anys de professió.

Han estat dues dècades lligat professionalment a Planeta DeAgostini, on inclús amb anterioritat ja havia col·laborat a la seva manera a base de “bombardejar” la secció de cartes dels lectors amb els seus missatges de jove aficionat, i d’on va acabar marxant com l’autor espanyol amb més vendes assolides per l’editorial. Com si d’una estrella de l’esport es tractés, Piñol va anunciar el seu “fitxatge” per l’editorial Panini-Còmic, recuperant a més la relació amb l’editor Alejandro Martínez amb el que ja va col•laborar amb anterioritat.

El seu primer volum publicat d’aquesta nova etapa porta per títol Fanhunter Fan Letal i ja anuncia dues novetats més abans de final d’any. A la portada, l’autor (amb els colors i el fons de l’Álex Doménech) fa el seu particular homenatge a la pel·lícula Blade Runner, i a la vegada mostra el protagonista (amb el gran nas característic) amb una nau de paper que representa l’Enterprise de Star Trek (recorden la importància de la papiroflexia a la pel·lícula?), i el martell de Thor sobresortint a la butxaca, tot un còctel de cine, televisió i còmics amb un resultat només a l’alçada d’aquest autor, que cerca la complicitat dels seus lectors conreant contínuament senyals al llarg de les seves pàgines.

L’univers Fanhunter (literalment, “caçadors de fans”) ha esdevingut amb el temps en una saga de còmics amb diferents sèries publicades. Es podria dir que és un univers en una dimensió paral·lela a la nostra (o una Barcelona d’un futur proper alternatiu), on els fans de la cultura popular (llibres, còmics, música, cine, televisió, jocs de rol,...) són perseguits per una societat liderada per un tirà dement que ha prohibit totes les expressions d’entreteniment.

Ja es poden imaginar les possibilitats que ofereix aquesta idea: uns temibles dolents, una resistència organitzada, conflictes i batalles versus quotidianitat i entreteniment... i sí, si estan pensant en una barreja del llibre Farenheit 451 de Ray Bradbury o de la sèrie de televisió V, doncs és això i molt més ingredients estrets de la cultura popular: còmics de superherois, sagas com Star Trek o War Star, i no oblidem la seva saga favorita: Mad Max. Les seves pàgines estan cobertes d’innumerables referències a pel•lícules i sèries (pòsters, seqüències, personatges, frases), fent un veritable homenatge continu als seus personatges favorits i també, perquè no, al seu entorn més proper (amics, editors, llibreters, autors, etc.), que l’han portat a inventar més de tres-cents personatges diferents.

La seva evolució i adaptació l’ha permès emprar la seva experiència com a pare de dues nenes, per aprofitar-ho per als seus guions i nous projectes, mantenint la sintonia amb les persones de la seva edat i a la vegada amb les noves generacions, treballant en un contacte fresc i al dia de les novetats d’oci i dels gustos dels seus nombrosos seguidors, que a més poden gaudir de la seva generositat en les llargues sessions de signatures, en els seus regals i detalls, i, també cal dir, en la seva implicació solidària en diferents projectes. I com a mostra un botó: part dels beneficis de les vendes del seu últim número es destinaran a la Fundació Campaner, que cuida dels nens que pateixen Noma a l’Àfrica.

També hi ha una llista d’autors que poden dir que van fer alguna col·laboració a la saga Fanhunter en algun moment de les seves carreres professionals, dels que podríem destacar noms com David Baldeón, Ramón F. Bachs, Sergi Sanjulián, Sergio Abad, Sergio Bleda o Víctor Santos.
Un esperit emprenedor i creatiu com ell pot posar-se perfectament a la seva targeta de presentació com a autor de còmics, il·lustrador, articulista, novel•lista, dissenyador, editor i empresari. Nosaltres afegiríem: “i supervivent”.

Pròximament el segon volum de Fantom Town
Després de l’èxit del seu llibre Plan BB: Manual para niños con padres raros (2003), calia esperar una seqüela del que ja s’ha publicat el primer volum amb el nom de Fantom Town, amb una portada inspirada  en el famós pòster de la pel·lícula El Espíritu de la Colmena. Una ciutat inspirada en cases cinematogràfiques de terror on els protagonistes són els nens d’una guarderia singular. S’ha anunciat la segona part com a novetat propera.

Actualment col·labora de forma continuada amb una pàgina setmanal i gratuïta a la web de www.zonanegativa.com amb els seus personatges de Fan Letal, i continua treballant en la sèrie de zombis que recull amb el títol genèric de DeadFan.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.