Ja està disponible aquí el vídeo de la sessió 10 del cicle de lectures "Còmic, Ciència i Tecnologia" amb el títol "Els robots de Fukushima" celebrada a la Sala Fòrum de FNAC L'Illa.
Podeu descarregar el vídeo aquí. Vídeo en català de 61 minuts.
El vídeo es gentileza del departamento de comunicación de FNAC L'Illa y subida a la videoteca de la UPC gracias a La Factoria de la Biblioteca de l'ETSEIB.
Aquí el pòster en versió en català, en pdf i en alta. A continuació el text en català:
Cicle de lectures 2012: Còmic, ciència i tecnologia
«Els robots de Fukushima»
Dimecres 24 d’octubre de 2012, a les 18 hores
Sala Fòrum de la FNAC L’ILLA
Av. Diagonal, 549-557, Barcelona
Sessió 10: Lectura de “Chernóbil. La zona”, de Natacha Bustos i Francisco Sánchez, publicada per Editores de Tebeos (EDT)
Ponent: JOSEP AMAT, Catedràtic emèrit de la UPC
Presenta: JORDI OJEDA, director del cicle de lectures
Més informació a: http://comiccienciatecnologia.blogspot.com.es
El dia 26 d’abril de 1986 es produïa l’accident a la central nuclear de Chernóbil a Ucrania. Coincidint amb el seu vint-i-cinquè aniversari l’editorial EDT publica un llarg projecte personal que des de feia anys treballava en Francisco Sánchez, i que la debutant en una novel·la gràfica, la Natacha Bustos, acaba dibuixant de forma magistral en una reconeguda obra que ha estat publicada fins i tot en la seva versió japonesa en el país rei dels mangas.
La realitat a vegades és més sorprenent que la ficció i la seva aparició al mercat per primer cop va coincidir involuntàriament amb un devastador terratrèmol i el seu posterior tsunami a la costa del pacífic del Japó l’11 de març de 2011. La força del tsunami va provocar un greu accident a la central nuclear de Fukushima, de magnitud similar a la de Chernóbil, produint-se en aquest cas explosions del edificis dels reactors nuclears, no funcionament dels sistemes de refrigeració, fusió dels nuclis de tres reactors i l’emissió a l’exterior de radioactivitat.
Poques setmanes després, el maig de 2011 es va celebrar a Shangai un congrés mundial de robòtica on el catedràtic Josep Amat va assistir participant en una sessió especial d’anàlisi crític amb els enginyers japonesos, nord-americans i xinesos que estaven coordinant les missions de control dels reactors mitjançant robots per evitar l’exposició de la radiació al personal. El professor Amat, membre de l’Institut d’Estudis Catalans, ha estat un dels ponents i el portaveu de la Comissió Redactora d’un estudi sobre energia nuclear a Catalunya després del desastre de Fukushima, encarregat a l’Institut d’Estudis Catalans pel Parlament de Catalunya.
A la sessió del cicle de lectures en parlarem dels avanços en els disseny de robots capacitats per a entrar en les zones més contaminades de la central de Fukushima, de les obres de contenció realitzades i dels efectes sobre la població que ha suposat l’accident, i comentarem els errors de disseny de la central que no estava preparada per a resistir un desastre natural d’aquesta magnitud.
La lectura escollida per aquesta sessió del cicle de lectures relata la història d’una de les famílies que van haver d’abandonar la seva llar a la ciutat de Prípiat (Ucrania), on més de 50.000 persones van haver d’abandonar tot per fugir d’un agressor tan agressiu com invisible, una radioactivitat que va contaminar la zona per desenes de milers d’anys. La ciutat fantasma ara es pot visitar com una mena de turisme extrem com el mateix Francisco Sánchez ens recorda de la seva experiència, i que el cinema fantàstic ha sabut explotar recentment com és l’exemple de l’estrena a les sales de cinema de la pel·lícula “Chernobyl diaries” (USA, 2012), dirigida per Bradley Parker, on un grup de turistes pateix un atac precisament visitant Prípiat (d’on es van gravar els exteriors de la pel·lícula), amb l’afegit de tensió dramàtica que suposa el condicionant de la radioactivitat de l’entorn i dels objectes. En aquest cas de nou podem dir que la realitat supera la ficció.
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.