lunes, 9 de agosto de 2010

Artículo 47 publicado el lunes 9 de agosto en el Diari d'Andorra. Texto original en catalán


Nota: además de las tres portadas, el resto de viñetas del artículo publicado corresponden a la obra Versus, de Beroy y Polls.

A continuación el texto completo original en catalán (por un problema de espacio el texto publicado está ligeramente recortado), en la entrada anterior está en castellano.

Probablement… la millor escola de còmic
Professors, titulats i estudiants converteixen l’Escola Joso en una factoria de talent
Jordi Ojeda

Quan es celebra el primer aniversari del traspàs del guionista i editor Santi Navarro ens congratulem de recomanar la recent publicació del quart volum de Zona Joso, on la mateixa escola recull el testimoni de Navarro de divulgar el talent creatiu dels professors i estudiants de l’Escola Joso, molts dels quals han estat convidats en diferents edicions de La Massana-Còmic. L’escola es va crear el 1982 amb l’impuls de Josep Solana, dibuixant humorista que a finals dels anys cinquanta començava a dibuixar per a l’Editorial Bruguera. La seva empenta el va portar a crear la primera escola a Espanya adreçada a capacitar els estudiants a treballar en diferents especialitats artístiques en general i en la historieta en particular. Actualment, la rebautitzada com “Escola Joso Centre de Cómic i Arts visuals” disposa de dos centres (a Barcelona i Sabadell) i les seves aules acullen més de 600 alumnes l’any, comptant en el seu claustre de professors amb noms de reconegut prestigi internacional.

Prova d’això és precisament l’últim Zona Joso, centrat en destacar la contribució al mercat d’alguns dels seus més coneguts professors, com són P. J. Colombo, S. Córdoba, Sempere, E. Gili, Homs i J. Lafebre (que participen en l’obra col•lectiva “La vieille dame” amb guions de Zidrou), així com una especial selecció de Pasqual Ferry que a més signa la portada de l’obra. El llibre està prologat per Raule i conté esbossos, estudis de personatges, dissenys d'escenaris, estudis d'il•luminació i processos d'entintat.., en definitiva, una oportunitat de contemplar part del procés creatiu, que en la majoria dels casos és material inèdit. El llibre inclou també monogràfics d’autors que estan triomfant en el mercat com són en Mike Ratera, Jaime Martín, Francis Portela, Roger Ibáñez i Miki Montlló. Un bon reclam per als aficionats d’un tipus d’obra habitual a altres països i que és d’una importància cabdal en la divulgació de l’obra dels autors, en aquest cas, d’un col•lectiu amb un nexe d’unió com és la pròpia Escola Joso.

També acaba de sortir publicat en castellà i català el primer volum de Miga, amb el títol “Sota els núvols”, a la col•lecció Mamut d’Ediciones Bang, amb guió del desaparegut Santi Navarro i dibuix d’Àlex Fuentes (tots dos vinculats amb la Joso i dels que ja vam poder veure el treball conjunt “Leonore , siempre tiene razón”). A destacar l’etiqueta “El meu primer còmic, adreçat a nens més grans de 9 anys”, amb una encertada frase publicitària que sens dubte facilita l’elecció del comprador (els pares dels nens?). El que s’anuncia com el primer de dos volums, aquesta obra pòstuma de Navarro mostra una imaginativa història protagonitzada per una singular noia que en un viatge ple de sorpreses va descobrint el món del que ha estat apartada durant uns quants anys per uns esdeveniments del passat als que inevitablement haurà d’enfrontar-se amb els seus nous amics.

Però, sens dubte, l’obra a destacar de dos professors de la Joso és la recent publicació de l’Editorial Diábolo, on un cop més els seus editors Lorenzo Pascual i Pilar Lumbreras han encertat en l’elecció de l’obra i en la producció d’una cuidada nova versió de l’obra “Versus”, dibuixada per Beroy i amb guió de Josep Mª Polls, que va aparèixer a principis dels anys noranta a la revista Cimoc i en àlbum editat per Norma el 1994. En aquesta nova versió, Polls, que des de fa uns quants anys és el cap d’estudis de l’Escola Joso, afegeix noves pàgines introduint un element de cohesió de les quatre petites històries originals, incorporant tocs de teoria de la conspiració i poders fàctics internacionals que contrasten amb els conflictes personals dels personatges protagonistes, que es troben immersos en unes situacions de gran violència on l’atzar té un gran pes sobre del destí de cadascú... o potser no. Els autors ens conviden a la participació activa en la lectura incorporant el joc i les apostes com element de reflexió (atzar versus determinisme), en un exercici d’el•lipsi de gran brillantor resolt en un mar de detalls i escenaris impactants magistralments dibuixats.

I és que Versus és una oportunitat més de tornar a veure l’obra de Beroy, del que s’ha anunciat una publicació integral de les seves obres més personals i iniciàtiques recuperades per l’Editorial Glénat, a més d’anuncis de nous títols en un futur immediat (de fet, a principis d’any publicava a França l’àlbum La Saga Vorkosigan a l’Editorial Soleil). Per a la nova producció de Versus, a més de les pàgines afegides, l’autor reelabora el color original i en alguns casos la mateixa composició de la pàgina per actualitzar l’acabat i donar-li encara més força de la que ja gaudia la versió original.

La comparativa entre les dues versions i més curiositats les podreu trobar en el propi blog de l’obra: http://versuscomic.blogspot.com. Les pàgines a Internet constitueixen un exemple més de les possibilitats d’interacció dels autors amb els seus lectors, tant des d’un punt de vista creatiu com comercial, més enllà del producte paper que adquirim a la llibreria, esdevenint l’experiència de la lectura en un entreteniment atractiu i participatiu.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.