sábado, 19 de enero de 2013

Conferència "La ciència dels superherois" en Ripoll

INSTITUT ABAT OLIBA, Crta. Barcelona, 57, 17500 RIPOLL
Día 29 de gener, de 15'15 h-a 16,45 h.

Conferència "La ciència dels superherois", Jordi Ojeda

L'acte està emmmarcat dins del 40 è aniversari de l'Institut Abat Oliba de Ripoll i l'organitza l'AMPA. La xerrada està destinada als alumnes de ESO, a tots els grups d'ESO de 1er a 4 art (300 alumnes d'edats compreses entre els 12 i els 15 anys).


La ciència dels superherois, Jordi Ojeda
 

Objectiu:

Fomentar l’hàbit de la lectura en general i fomentar les vocacions científiques i tecnològiques en particular a partir de presentar els còmics de superherois i els personatges més populars com un instrument d’aprenentatge i de sensibilització.

Resum:

A la conferència podrem comprovar com els guionistes i dibuixants de còmics de superherois aconsegueixen que la seva ciència resulti correcta més vegades del que es podria esperar. També hi ha llicències creatives que són producte de la imaginació, que fa que alguns dels poders siguin inversemblants, però l’anàlisi per a arribar a aquesta conclusió també pot ser un bon aprenentatge. I és que és indubtable la influència que té aquest tipus de lectura en la cultura i personalitat dels lectors, a més del seu reconegut caràcter pedagògic, tant de transmissió de coneixements com d’habilitat de comunicació i hàbit de lectura.

Recentment s’ha sabut que el Govern dels Estats Units va demanar a les editorials del principi dels anys seixanta que incorporessin motius científics i tecnològics en les seves històries, amb l’objectiu de fomentar vocacions en els lectors (la majoria adolescents) perquè estudiessin carreres d’enginyeria, amb l’esperança que ajudés a assegurar una generació de persones qualificades capacitades per al conflicte existent en aquell moment amb el bloc soviètic. És difícil poder mesurar l’impacte real que comporta aquesta decisió, però sí que és una evidència l’increment de conceptes de física i química en particular, i de ciència en general, en els diferents personatges, més enllà dels arquetips del científic boig (que també hi havia). La ciència i la tecnologia passen a ser un element essencial en el desenvolupament de la història i, també, en l’evolució dels personatges.

Dos dels superherois més coneguts popularment a tot el món són, sens dubte, l’Spiderman i en Batman, tots dos protagonistes el 2012 per les seves pel·lícules estrenades a les sales de cinema. Spiderman, alter ego de Peter Parker, és un estudiant universitari de química, a qui els seus coneixements de ciència i tecnologia l’ajudaran a resoldre nombroses situacions compromeses. El cas de Batman és ben curiós, perquè  en realitat no es tracta d'un personatge amb superpoders com d'altres icones dels comicbooks americans, sinó d'un veritable supertecnòleg, un personatge que utilitza de forma intensiva la tecnologia per a la seva tasca d'heroi nocturn. Ciència i tecnologia com a instruments fonamentals del discurs narratiu de les històries dels còmics de superherois.

Curiosament, la queixa més freqüent dels estudiants és la de que els exemples utilitzats a les classes no tenen res a veure amb el que es trobaran en el futur professional. En canvi, l’experiència d’utilitzar els poders de Superman o Spiderman com exemple és ben acollida pels estudiants, malgrat no ho puguin aplicar en el món real ... o potser sí.

Bibliografia recomanada:

-    La física de los superhéroes, James Kakalios, Editorial Robinbook.
-    La ciencia de los superhéroes, Juan Scaliter, Editorial Robinbook. 
  
Conferenciant:

Jordi Ojeda és doctor enginyer industrial. És soci fundador i director de l'empresa Rational Time S.L, actualment és professor associat a la Universitat de Barcelona (UB). A l’àmbit de la divulgació de la ciència i de la tècnica dirigeix el projecte "Còmic, ciència i tecnologia", on ha realitzat nombroses exposicions i conferències, a més de llibres i articles de divulgació de la ciència i la tecnologia emprant les vinyetes i el cinema fantàstic com a recurs pedagògic.  En la darrera edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona ha estat el comissari de l’exposició “Robots en la seva tinta”.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.