domingo, 17 de febrero de 2013

Conferència "Mazinger Z: El robot que ens va canviar" @Pessics @NormaEditorial



Aquí el pòster en versió catalana, en pdf i en alta. A continuació el text en català (a la següent entrada teniu la versió en castellà):

Cicle de lectures 2013: Còmic, ciència i tecnologia

«Mazinger Z: 
el robot que ens va canviar»

Dimecres 27 de febrer de 2013, a les 19.30 hores
Centre Cultural Sant Josep (Avda. d’Isabel la Catòlica, 32) 08901 L’Hospitalet

Sessió 13: Lectura de “Mazinger Z”, de Go Nagai, obra completa publicada en tres volums per Norma Editorial

Ponents:     JORDI OJEDA, director del cicle de lectures
                  RUBEN GONZÁLEZ, Llicenciat en Belles Arts i divulgador de la historieta
Presenta:    FERRAN FARRÉ, director del Centre Cultural Sant Josep

Mazinger Z ha estat una icona per tota una generació. La sèrie d'animació Mazinger Z, creada el 1972 pel mangaka Go Nagai (1945), es va estrenar a l'estat espanyol el 4 de març de 1978. Milions de nens i no tan nens d'aquella època van poder gaudir cada dissabte dels primers vint-i-set capítols de la sèrie... tot i que en realitat en constava de noranta-dos.

A més a més, els vint-i-set capítols emesos no eren consecutius, sembla que per un intent de l'estudi d'animació de facilitar al públic occidental l'adaptació a l'estil de l'anime japonès. És a dir, es van autocensurar i retallar per evitar el cansament d'un públic acostumat a sèries més curtes i a un estil occidental. Malgrat tot, Mazinger Z va ser un èxit d'audiència amb més de cinc milions de teleespectadors per episodi (cal recordar que en aquella època només existien dos canals de televisió). 

Aquest personatge va ser el punt de partida de molts d’altres títols on aquests vehicles gegants eren controlats per un o més pilots, i va generar un impactant subgènere de ciència-ficció, conegut com mecha, escurçament de “mechanical”. A la xerrada repassarem algunes de les anècdotes de les emissions de la sèrie original, així com dels robots més coneguts de l’anime.

Gairebé quaranta anys més tard, tota una generació manté un record idealitzat d'una sèrie que a la seva època va representar una gran novetat en comparació a les sèries a que ens havíem acostumat. Potser va actuar com a catalitzador de vocacions de joves cap a la ciència en general i la robòtica en particular... el que és cert, és que aquesta sèrie ens va canviar.

Norma Editorial va recuperar el 2012 en tres volums els mangas originals dibuixant i guionitzats per Go Nagai, que acabaria fent noves versions més modernes de les mateixes històries amb la col•laboració d’altres dibuixants. La sèrie original de televisió es va acabar veient integra a Tele 5 i Canal+, així com a diversos canals autonòmics, entre ells el 1999 la seva versió catalana al Canal 33. Selecta Vision ha editat recentment la primera temporada de la nova sèrie del personatge, a l’espera d’una possible versió amb personatges reals pel cinema, tal i com va anunciar el propi autor en la seva visita en el XXX Saló Internacional del Còmic de Barcelona. Al saló se li va retre un homenatge, convidat dins de les activitats de l’exposició “Robots en la seva tinta”, comissariada pel professor associat de la Universitat de Barcelona, en Jordi Ojeda.

Ojeda és doctor enginyer industrial i màster en automatització avançada i robòtica per la UPC, divulgador de la ciència i la tecnologia emprant les vinyetes i el cinema fantàstic, reconeix també la influència del personatge a la seva infància per acabar especialitzant-lo en una de les incipients especialitats de l’enginyeria a la dècada dels vuitanta: la robòtica.

Nota: La conferència “Mazinger Z: El robot que ens va canviar” és una activitat paral·lela de l’exposició “Robots, un viatge de la ficció a la realitat”, comissariada pel professor Jordi Ojeda i organitzada pel Centre Cultural Sant Josep.

Els tres volums del manga Mazinger Z són disponibles al Centre Cultural Sant Josep de L’Hospitalet per gentilesa de Norma Editorial.

Assistència gratuïta a:
Centre Cultural Sant Josep (Avda. d’Isabel la Catòlica, 32) 08901 L’Hospitalet


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.