jueves, 31 de enero de 2013

Reportaje y fotos de "La ciencia de los Superhéroes" en Ripoll @PaniniComicsEsp @eccediciones


El pasado martes 29 de enero de 2013 se celebró en el Instituto Abat Oliba de Ripoll una de las actividades organizadas con motivo del cuarenta aniversario del instituto. La sesión se dirigía a los más de 300 estudiantes de ESO y sus respectivos profesores en la única actividad realizada dentro del horario lectivo, organizado por el AMPA y con el soporte de Panini Comics y ECC Ediciones.

Conferencia:
La ciencia de los superhéroes,
cuando la ciencia puede ser divertida




miércoles, 30 de enero de 2013

Conferencia "Los robots en la literatura, el cine y el cómic" 19.30h en L'Hospitalet

Miércoles, 30 de enero de 2013, a las 19.30 h 
Lugar: Centre Cultural Sant Josep de L'Hospitalet


Conferencia 
"Los robots en la literatura, el cine y el cómic"
La palabra robot aparece por primera vez publicada en el año 1921. Antes de esta fecha los autómatas ja havian sorprendido a diversas generaciones durante doscientos años, como protagonistas también de emblemáticos libros de una incipiente cienciaficción. El siglo XX ha sido el siglo de la robótica en la ficción, y los ha popularizado a través del cinea y las series de televisión, a menudo bajo la influencia de la literatura y els cómics. En la conferencia haremos un repaso de los robots más conocidos de la cultura popular.

A continuación el mapa de como llegar:


Conferència "Els robots a la literatura, el cinema i el còmic" 19.30h a L'Hospitalet

Dimecres, 30 de gener de 2013, a les 19.30 h 
Lloc: Centre Cultural Sant Josep de L'Hospitalet


Conferència 
"Els robots a la literatura, el cinema i el còmic"
 
La paraula robot apareix per primer cop publicada l’any 1921. Abans d’aquesta data els autòmats ja havien sorprès diverses generacions durant dos-cents anys, com a protagonistes també d’emblemàtics llibres d’una incipient ciènciaficció. El segle XX ha estat el segle de la robòtica a la ficció, i els ha popularitzat a través del cinema i les sèries de televisió, sovint sota la influència de la literatura i els còmics. A la conferència farem un repàs dels robots més coneguts de la cultura popular.

A continuació el mapa de com arribar-hi:


domingo, 27 de enero de 2013

Agenda enero-febrero: Expo, Conferencias y Presentaciones #comiccienciatecnologia

He empezado el año con varios proyectos de divulgación de la ciencia utilizando las viñetas y el cine en diferentes actividades, con diferentes organizadores y lugares. Después de una celebración muy intensa del quince aniversario (resumen del curso pasado aquí), este año también parece que va a ser animado. Os pongo a continuación una agenda de divulgación del primer trimestre (veréis que son diferentes temas, os pongo el link de cada uno de ellos), todos ellos gracias al soporte de diferentes entidades y personas:

- Miércoles, 23 de enero a las 19.30. Inauguración exposición "Robots, un viatge de la ficció a la realitat", CC Sant Josep, L'Hospitalet.

- Martes, 29 de enero a les 15.00. Conferència "La ciència dels superherois", Institut Abat Oliba, Ripoll.

- Miércoles, 30 de enero a les 19.30. Conferencia "Los robots en la literatura, en el cine y en los cómics", CC Sant Josep, L'Hospitalet.

- Viernes, 1 de febrero a las 19.00. Presentación de "EL SUPERGRUPO", con EFEPÉ y Nacho Fernández.

- Miércoles, 6 de febrero a las 18.30. Presentación de la película "Los sustitutos", Biblioteca Can Sumarro, L'Hospitalet.

- Lunes, 11 de febrero a las 19.00. Conferencia "Retrofuturismo a la cultura popular: un viaje por las profecías inverosímiles", con Elisabeth Rosselló, FNAC L'ILLA, Barcelona

- Viernes, 15 de febrero a las 19.00. Conferencia "Anticipació tecnològica en els còmics de ciència ficció dels anys cinquanta", Centre Cívic Convent de Sant Agustí, Barcelona.

- Miércoles. 27 de febrero a les 19.30. Conferència "Mazinguer Z: el robot que ens va canviar", con Rubén González, CC Sant Josep, L'Hospitalet.

Del progama de actividades paralelas de la exposición "ROBOTS, UN VIATGE DE LA FICCIÓ A LA REALITAT" destaco la exhibición y juegos con robots en "Robótica de ocio" especialmente dirigido a los jóvenes y que se realizará el sábado 2 de marzo de 10 a 13h en CC Sant Josep, L'Hospitalet.


Presentación de #ElSupergrupo de Efepé y Nacho Fernández @EditoresDTebeos @FNAC_ARENAS

EDT presenta EL SUPERGRUPO

Con la participación de:

El guionista FRANCISCO PÉREZ NAVARRO "EFEPÉ"
El dibujante NACHO FERNÁNDEZ
El editor FÉLIX SABATÉ
Y el moderador JORDI OJEDA

El viernes 1 de febrero
a las 19.30 en la FNAC ARENAS
Gran Vía de les Corts Catalanes, 373-385


Fototeca exposición "ROBOTS, UN VIATGE DE LA FICCIÓ A LA REALITAT"

Os pongo el link al álbum del montaje e inauguración y al álbum de fotos de la exposición "ROBOTS, un viatge de la ficció a la realitat", organizada y producida por el Centre Cultural Sant Josep de L'Hospitalet.

Aprovecho para agradecer a todos los que han realizado la difusión del evento, tanto los medios generalistas (prensa, radio y televisión), como a los blogueros y tuiteros que han sido muy generesos y amables con sus mensajes de divulgación y de ánimo.

Os pongo a continuación el video emitida en las noticias de la TV de L'Hospitalet, en concreto podéis ver la exposición en el programa entre el minuto 9 y el 11.


lunes, 21 de enero de 2013

Inauguración exposición ROBOTS: UN VIAJE DE LA FICCIÓN A LA REALIDAD


Miércoles, 23 de enero, a las 19.30 h
Lugar: en el CC San Josep
  

Exposición

Robots: un viaje de la ficción a la realidad

Los robots son un claro ejemplo de anticipación tecnológica. Si el primer robot industrial es del año 1961 y el concepto de inteligencia artificial se propuso en 1956, la ciencia ficción ya hacía muchos años que aportaba propuestas imaginativas de un futuro más o menos verosímil. En algunos casos, podemos afirmar que estas propuestas ya son una realidad y en otros aún estamos lejos de llegar, como es el caso de lo que se conoce como robótica social. En la exposición veremos una selección de las obras y autores más destacados de la literatura, cine y cómics con los robots como protagonistas.

La exposición ha sido comisariada por Jordi Ojeda, director de Rational Time y profesor asociado de la Universidad de Barcelona (UB), y producida por el CC San Josep
.


Inauguració exposició ROBOTS: UN VIATGE DE LA FICCIÓ A LA REALITAT


Dimecres, 23 de gener, a les 19.30 h
Lloc: al CC Sant Josep
 

Exposició

Robots: un viatge de la ficció a la realitat

Els robots són un clar exemple d’anticipació tecnològica. Si el primer robot industrial és de l’any 1961 i el concepte d’intel·ligència artificial es va proposar el 1956, la ciència- ficció ja feia molts anys que aportava  propostes imaginatives d’un futur més o menys versemblant. En alguns casos, podem afirmar que aquestes propostes ja són una realitat i en d’altres encara estem lluny d’arribar-hi, com és el cas del que es coneix com robòtica social. A l’exposició veurem una selecció de les obres i autors més destacats de la literatura, cinema i còmics que tenen els robots com a protagonistes.

L’exposició ha estat comissariada per Jordi Ojeda, director de Rational Time i professor associat de la Universitat de Barcelona (UB), i produïda pel CC Sant Josep.



domingo, 20 de enero de 2013

Agenda detallada Programa activitats ROBOTS: UN VIATGE DE LA FICCIÓ A LA REALITAT






Bloc recomanat en el programa Generació Digital @gendigital #GDTV @canal33 @eccediciones


El programa Generació Digital del canal33 del dissabte 20 de gener de 2013 començava els seus primers cinc minuts dedicat a la tecnologia dels superherois en general i a Batman en particular.

Al mig del programa he pogut veure com recomanaven aquest bloc, així que estem encantats (adalt teniu la foto de l'instant). Tot un reconeixement a la nostra sessió del cicle de lectura que justament portava per títol: "Batman i la Tecnologia".

Si voleu saber més coses sobre la ciència i la tecnologia dels superherois podeu seguir l'etiqueta "la física dels superherois" d'aquest bloc.

Si voleu veure el programa nº 54 senser el podeu veure a continuació, més info en el bloc de generació digital:


sábado, 19 de enero de 2013

Programa expo+conferencias+proyecciones+exhibicion ROBOTS, UN VIAJE DE LA FICCION A LA REALIDAD


A continuación el texto en castellano (a l'entrada anterior el text en català):


Programa expo+conferencies+projeccions+exhibició ROBOTS, UN VIATGE DE LA FICCIO A LA REALITAT


A continuació el text en català (en la siguiente entrada el texto en castellano):


Exposición ROBOTS, UN VIAJE DE LA FICCION A LA REALIDAD


Exposición
“ROBOTS: un viaje de la ficción a la realidad”
Comisario: Jordi Ojeda
Del 23 de enero al 22 de febrero de 2013
Inauguración, 23 de enero, a las 19.30 h
Centre Cultural Sant Josep
Avda Isabel la Catòlica, 32
L'Hospitalet


Exposició ROBOTS, UN VIATGE DE LA FICCIO A LA REALITAT


Exposició
“ROBOTS: un viatge de la ficció a la realitat”
Comissari: Jordi Ojeda
Del 23 de gener al 22 de febrer de 2013
Inauguració, 23 de gener, a les 19.30 h
Centre Cultural Sant Josep
Avda Isabel la Catòlica, 32
L'Hospitalet


Conferència "La ciència dels superherois" en Ripoll

INSTITUT ABAT OLIBA, Crta. Barcelona, 57, 17500 RIPOLL
Día 29 de gener, de 15'15 h-a 16,45 h.

Conferència "La ciència dels superherois", Jordi Ojeda

L'acte està emmmarcat dins del 40 è aniversari de l'Institut Abat Oliba de Ripoll i l'organitza l'AMPA. La xerrada està destinada als alumnes de ESO, a tots els grups d'ESO de 1er a 4 art (300 alumnes d'edats compreses entre els 12 i els 15 anys).


La ciència dels superherois, Jordi Ojeda
 

Objectiu:

Fomentar l’hàbit de la lectura en general i fomentar les vocacions científiques i tecnològiques en particular a partir de presentar els còmics de superherois i els personatges més populars com un instrument d’aprenentatge i de sensibilització.

Resum:

A la conferència podrem comprovar com els guionistes i dibuixants de còmics de superherois aconsegueixen que la seva ciència resulti correcta més vegades del que es podria esperar. També hi ha llicències creatives que són producte de la imaginació, que fa que alguns dels poders siguin inversemblants, però l’anàlisi per a arribar a aquesta conclusió també pot ser un bon aprenentatge. I és que és indubtable la influència que té aquest tipus de lectura en la cultura i personalitat dels lectors, a més del seu reconegut caràcter pedagògic, tant de transmissió de coneixements com d’habilitat de comunicació i hàbit de lectura.


martes, 8 de enero de 2013

Conferencia "Retrofuturismo en la cultura popular: un viaje por las profecías inverosímiles" @FnacLilla ‏@SemanaRetrofut

La organización de la I Setmana Retrofuturista ya ha anunciado la primera de sus actividades:

Retrofuturismo a la cultura popular:
un viaje por las profecías inverosímiles
 
Elisabet Rosselló, Jordi Ojeda

Lunes 11 de febrero de 2013, 19 h
Sala Fòrum FNAC L'Illa
Av. Diagonal 549-557, Barcelona (CC L'Illa Diagonal).
Actividad gratuita.
 

Resumen:

Conferencia "Retrofuturismo en la cultura popular: un viaje por las profecías inverosímiles", a cargo de Elisabet Rosselló (comisaria de la exposición "Steampunk: Futuros que nunca fueron") y presentado por Jordi Ojeda (comisario de las exposiciones "Anticipación tecnológica los cómics de ciencia ficción de los años cincuenta "y" Robots en su tinta ").

El retrofuturismo está formado por diversas disciplinas artísticas influenciadas por las propuestas sobre el futuro que se realizaban en el pasado, propuestas a menudo con gran influencia de la tecnología, una tecnología y un futuro que nunca fueron.

En la conferencia se mostrarán diferentes tendencias y movimientos relacionados con el retrofuturismo así como las obras y los autores más destacados. Esta conferencia se enmarca dentro de las actividades de la I Setmana Retrofuturista 2013.


Conferència "Retrofuturisme a la cultura popular: un viatge per les profecies inversemblants" @FnacLilla ‏@SemanaRetrofut

L'organització de la I Setmana Retrofuturista ja ha anunciat la primera de les seves activitats:

Retrofuturisme a la cultura popular: 
un viatge per les profecies inversemblants
Elisabet Rosselló, Jordi Ojeda


Dilluns 11 de febrer de 2013, 19 h
Sala Fòrum FNAC L'Illa
Av. Diagonal 549-557, Barcelona (CC L'Illa Diagonal).
Activitat gratuïta.

Resum:

Conferència “Retrofuturisme a la cultura popular: un viatge per les profecies inversemblants”, a càrrec de Elisabet Rosselló (comissària de l’exposició “Steampunk: Futurs que mai van ser”) i presentat per Jordi Ojeda (comissari de les exposicions “Anticipació tecnològica als còmics de ciència ficció dels anys cinquanta” i “Robots en la seva tinta”).

El Retrofuturisme està format per diverses disciplines artístiques influenciades per les propostes sobre el futur que es realitzaven en el passat, propostes sovint amb gran influència de la tecnologia, una tecnologia i un futur que mai van ser.

A la conferència es mostraran diferents tendències i moviments relacionats amb el Retrofuturisme així com les obres i els autors més destacats. Aquesta conferència s’emmarca dins de les activitats de la I Setmana Retrofuturista 2013.


Videoteca "#Batman y la Tecnología" @eccediciones @FnacLilla

Ya está disponible aquí el vídeo de la sesión 11 del ciclo de lecturas "Cómic, Ciencia y Tecnología" realizada en la Sala Fòrum de FNAC L'Ill con el título:

"Batman y la Tecnología"


Podéis decargar el vídeo de la sesión aquí. Aquí tenéis fotos de la sesión y más abajo el póster e información detallada de la sesión. Podéis compartirlo en las redes sociales en twitter y facebook.

El vídeo es gentileza del departamento de comunicación de FNAC L'Illa y subida a la videoteca de la UPC gracias a La Factoria de la Biblioteca de l'ETSEIB.

A continuación el póster y el texto de presentación de la conferencia: