viernes, 31 de agosto de 2012

TaulaRodona: "D'Alien a Prometheus" Sessió 9 del cicle de lectures



Aquí el pòster en versió en català, en pdf i en alta. A continuació el text en català (a la següent entrada teniu la versió en castellà):

Cicle de lectures 2012: “Còmic, Ciència i Tecnologia”

Ciència i tecnologia al servei de déus i titans: 
d’Alien a Prometheus

Dijous 13 de setembre de 2012, a les 18.30 hores
Sala Pi i Sunyer de l’IEC (carrer del Carme, 47, Barcelona)

En directe per Internet: http://videoteca.iec.cat/directe.asp

Preguntes en directe en twitter: @jordiojeda
Etiqueta en twitter:  #CCTALIEN

Sessió 9, lectura: Alien. La historia ilustrada, de Archie Goodwin i Walter Simonson, editada per Diábolo Ediciones.

Participants:
-    Angel Sala, director del Sitges 2012-Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya
-    Daniel Fernández, divulgador, autor del bloc Ausente
-    Jordi Sánchez Navarro, professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
Organitza i modera: Jordi Ojeda, director del cicle de lectures
El dia 31 de maig es va realitzar a Londres l'estrena mundial de la pel·lícula "Prometheus" (2012). Dirigida per Ridley Scott, la pel·lícula és concebuda com una peculiar preqüela d'una de les pel·lícules més emblemàtiques de la ciència ficció de tots els temps, també sota la direcció de Scott: "Alien, el vuitè passatger" (1979). La saga d'Alien va tenir tres seqüeles més, de tres directors diferents que van aportar la seva pròpia visió de l'univers d’Alien que s'havia iniciat. El Sitges 2009-Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya va realitzar un particular homenatge al trentè aniversari de la seva estrena i ha estat una de les projeccions emblemàtiques de Phenomena Experience, a la ciutat de Barcelona, en els dos últims anys.

Prometheus és una tornada a l'origen, un intent de donar una explicació a algunes de les situacions de la primera pel·lícula, però la peculiaritat és que va més enllà de la seva pretensió de ser una preqüela i es postula com un inici d'una nova saga de les pel·lícules que es puguin produir en els propers anys.

Coincidint amb l'estrena, l'editorial Diábolo recupera la versió en còmic de la primera de la saga, que a Espanya ja havia publicat l'extinta editorial Bruguera coincidint amb l'estrena el 1979 i que des de llavors fou exhaurida i difícil de trobar pels aficionats, tot i ser considerada una de les millors adaptacions d'una pel·lícula al còmic.

L'obra es titula títol Alien. La historia ilustrada, amb dibuixos de Walter Simonson i guió adaptat de Archie Goodwin. Simonson és un dels grans autors de la historieta, conegut pels treballs a l'editorial Marvel on ha mostrat el seu talent en personatges com Thor o Els 4 Fantàstics.

La contribució de la saga d’Alien a la ciència ficció és indubtable, tant des d'un punt de vista visual com argumental, amb una destacada presència de la ciència i la tecnologia al servei de la història. En la taula rodona participaran diferents experts en cinema, còmic i narrativa visual que analitzaran l'impacte de les dues pel·lícules de Ridley Scott i fomentaran la participació dels aficionats utilitzant les xarxes socials per a interactuar en directe amb la sessió.

En aquesta ocasió, la lectura proposada en la sessió del cicle de lectures es complementa amb el vídeo de la pel·lícula original i la possibilitat d'assistir a una sala de cinema en el cas de la nova producció acabada d'estrenar. Per als que vulguin aprofundir més, recomanem l'edició especial del mes d'agost de la revista Scifiworld que dedica el número 52 a un reportatge sobre la saga d’Alien, amb entrevistes i reportatges de les diferents pel·lícules i adaptacions.

El còmic i les pel·lícules són disponibles a la col·lecció “Ciència Ficció” de la Biblioteca Rector Gabriel Ferraté de la UPC.

Aquest acte es retransmetrà en directe per Internet, s’enregistrarà i serà disponible properament al web de la SCT i a la videoteca de la UPC.

Enllaç per a seguir la retransmissió en directe per Internet
http://videoteca.iec.cat/directe.asp

Enllaç per a enviar preguntes en directe per mitjà de Twitter:
@jordiojeda

Per als vostres comentaris a Twitter sobre el tema de la sessió utilitzeu l’etiqueta:
#CCTALIEN

Assistència gratuïta a: Sala Pi i Sunyer de l‘IEC (carrer del Carme, 47, de Barcelona)

Entitats organitzadores
- Societat Catalana de Tecnologia (SCT)
- Càtedra UNESCO de Tècnica i Cultura (UPC)
Entitats col·laboradores
- Diábolo Ediciones
- Sitges 2012-Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya
- Phenomena Experience
- Scifiworld
- Biblioteca Rector Gabriel Ferraté (UPC)


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.