viernes, 30 de septiembre de 2011

@sitgesfestival: Humans, androides i comunicació

El Dr. Ishiguro i el seu equip de treball lideren algunes de les investigacions en robòtica i intel·ligència artificial més avançades del moment, amb l'objectiu d'aconseguir traslladar la "presència" humana a través de robots. Aquests treballs tenen importants aplicacions en les telecomunicacions i en l'estudi de la ment i la societat.
Segons la visió del Dr. Ishiguro, l'era de la informació que actualment estem vivint s’anirà fusionant poc a poc amb l'era de la robòtica, en un procés de canvi de les societats humanes. Abans que arribem a compartir el nostre dia a dia amb robots, tal com hem vist en infinitat de pel·lícules, la intel·ligència artificial serà fonamental en molts aspectes de la nostra vida. En aquesta transició, les aportacions de l'art i la filosofia seran clau per entendre la manera que tenim d'entendre, utilitzar i crear tecnologia: les investigacions més punteres estan passant més enllà de les fronteres que delimiten els camps de coneixement coneguts fins ara.
En les seves pròpies paraules: "Els humans tenen un cervell preparat per interaccionar amb humans. Per això, estem interessats en robots d'aparença humana. Per poder investigar la naturalesa humana i entendre en profunditat què és ser humà, he desenvolupat una sèrie d'androides que tenen una aparença molt humana. L’androide més interessant és el Geminoid, que és un androide operat a distància. Hem comprovat que l'operador pot arribar a adaptar-se al cos de l'androide i acceptar-lo com el seu propi cos, el que significa que pot transmetre la seva presència, a través del robot, a un lloc distant. En aquestes conferències explicaré perquè desenvolupem aquests robots i què es pot aprendre d'aquestes investigacions”.

SITGES 2011 - 44 Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya i CosmoCaixa, el Museu de la Ciència de l'Obra Social "la Caixa", han organitzat dues conferencies per tal que el  Dr. Hiroshi Ishiguro, catedràtic de la Universitat d'Osaka i líder de l’ATR Hiroshi Ishiguro Laboratory, pugui divulgar els seus coneixements a Catalunya. Ambdós actes estaran moderats per Jordi Ojeda, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) institució que també ha contribuït en aquesta iniciativa.

Dues de les creacions d’lshiguro Laboratory, els androides Geminoid H1-2 i Geminoid F s'han convertit en la imatge de la present edició del Festival de Sitges, dedicat al desè aniversari de la pel•lícula "Intel•ligència artificial" de Steven Spielberg. Geminoid H1-2 és una còpia fidel del propi Dr. Ishiguro.

Ishiguro impartirà dues conferències públiques a CosmoCaixa i al Festival de Sitges. Parlarà especialment de la sèrie Geminoid, androides creats a imatge i semblança de models humans reals. Un dels pilars del treball del Dr. Ishiguro és el concepte japonès "sonzai-kan" o "presència", i com transmetre-la en la distància mitjançant robots expressius.

Aquestes investigacions obren nombrosos interrogants sobre com els humans percebem altres humans, com és la nostra relació amb les màquines que creem i quin serà el paper de la robòtica i la intel·ligència artificial en un futur proper.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.