viernes, 7 de noviembre de 2014

Ciència a #Interstellar programa @elsexperts @iCatpuntcat @WarnerBrosSpain

Extremadament breu la meva intervenció parlant de Interestellar al programa de radio Els experts a iCat.cat, amb Roger Seró i Albert Miralles, divendres 7 de novembre de 2014 a les 8h del matí, primers tres minuts.

En realitat ha sortit una mica menys del que vaig parlar i encara menys del que podia parlar. La pel·lícula Interestellar s'estrena avui al cinema, esdevé en un futur proper distòpic on la terra ja no és apta per viure per la dificultat de poder conrear i les malalties respiratòries que provoca la contaminació i les contínues tormentes de sorra que assolen el planeta.

La qüestió és que el protagonista acaba pilotant una nau espaial en una exploració a través d'un forat de cuc per a veure si a l'altra banda hi ha planetes en condicions de vida que es puguin colonitzar. El viatge per l'espai i a través o a prop del forat de cuc fa que el temps per als tripulants de la nau vagi més ràpid o més lent que el rellotge de la terra, o que inclús puguin viatjar al passat.

A la primera part de la pel·lícula es parla sovint de la cinquena dimensió, el gravitron, que té un paper fonamental en el desenllaç final de la història.

A nivell de curiositat, l'espai interestelar està ple de pols també, a diferència de l'espai intergalàctic que està més buit. La primera nau terrestre que va arribar a aquesta "zona" és la Voyager 1 (1977) de la Nasa, que tants records cinematogràfics ens porta (almenys als trekis).

Com a expert científic es va comptar amb la col·laboració de Kip Thorne (prestigiós científic ja retirat, que ja havia participat com a expert a Contact, on apareix també un forat de cuc). Thorne va contribuir amb els seus càlculs a visualitzar la forma que tindria un forat de cuc i que podrem gaudir a la pel·lícula gràcies als responsables dels efectes visuals. Aquest disc amb una halo al voltant és una de les grans troballes de la pel·lícula.

No es pot parlar gaire de la pel·lícula sense fer spoilers, una pel·lícula de ciència ficció amb una base científica notable i fonamental a l'argument, amb un transfons que evoca als pioners exploradors de la història (valentia, audàcia, risc, sacrifici, etc, en certa manera comença i acaba com si es tractés d'una pel·lícula de l'oest), on també podem veure el millor i pitjor de les persones.




No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.