lunes, 23 de enero de 2017

Exposició "Còmics en vol" en el Saló del Còmic de Barcelona @FICOMIC_salon @UBDivulga

A la roda de premsa de FICOMIC s'ha anunciat l'exposició central del proper Saló Internacional del Còmic de Barcelona, de la que soc comissari juntament amb en Carles Santamaría. L'exposició està dedicada a l'aviació en el còmic. Us deixo el text que s'ha publicat en el dossier de premsa, que és el que puc explicar de moment, però ja us ben asseguro que serà molt espectacular, començant pel pòster que el signa el dibuixant Jaime Calderón. Espero que us agradi la feina que estem fent... i espero que us recordi o us faci descobrir la gran quantitat de titols amb pilots com a protagonistes. De moment penso que el títol és ben significatiu: 


CÒMICS EN VOL


El 35 Saló Internacional del Còmic de Barcelona dedica la seva gran exposició temàtica a la presència de l'aviació en el còmic, que compta amb autèntiques obres mestres. La mostra titulada Còmics en vol, comissariada per Jordi Ojeda i Carles Santamaria, tindrà una escenografia on es podran contemplar avions reals a mida real de diferents èpoques que es contextualitzaran amb grans reproduccions de còmics de temàtica aeronàutica, molt lligada al gènere d'aventures i al bèl·lic. Aquesta mostra estarà ubicada a la plaça Univers de Fira Barcelona Montjuïc sota una gran estructura coberta que evoca un hangar.

La història de l'aeronàutica és en certa manera la història del segle XX, com també ho és el còmic. Des que el 17 de desembre de 1903 els germans Wright van volar per primera vegada, la conquesta de l'aire ha permès escurçar les distàncies, viure increïbles experiències i ha contribuït al seu torn al desenvolupament tecnològic i a la modernització de la societat. Com en altres disciplines, les guerres també van impulsar la indústria aeronàutica traslladant les batalles al cel, amb tota la crueltat i barbàrie que representa qualsevol conflicte armat.

Dibuixants i guionistes de còmic han plasmat en les seves obres l'èpica dels primers vols, els impactants combats aeris, la barbaritat dels bombardejos, la revolució dels motors a reacció, l'escenografia dels vols regulars o l'aventura dels vols en avioneta, helicòpter o hidroavions. Alguns dels títols a destacar a nivell internacional són Tanguy i Laverdure (Charlier, Uderzo i Jijé), Buck Danny (Charlier i Hubinon), El primer vuelo del Águila Fantasma (Garth Ennis i Howard Chaykin), Saint-Exupèry, el último vuelo (Hugo Pratt), Pies descalzos. Una historia de Hiroshima (Keijo Nakazawa), Porco Rosso (Hayao Miyazaki), Las brujas de la noche (Garth Ennis i Russ Braun), Natacha (Walthery), No pasarán (Vittorio Giardino), As de Pique (Ricardo Barreiro i Juan Giménez), o els recents àlbums guionitzats per Yann: Mezek (amb Juillard), Piloto Edelweiss (amb Hugault), Angel Wing (amb Hugault) i Diente de oso (amb Henriet).

A més de la recent publicació sobre el Barón Rojo, dibuixat per Carlos Porta amb guió de Pierre Veis, es podran veure imatges de títols tan emblemàtics com Los Ángeles de acero (Víctor Mora i Víctor de la Fuente), Cuto, héroe de aire: El pájaro azul (Jesús Blasco), Lilian, azafata del aire (Ricardo Acedo, Badía i M. G. Esteban), Hazañas Bélicas (Boixcar), Euskadi en llamas (Antonio Hernández Palacios), 36-39. Malos tiempos (Carlos Giménez), La Guerra Civil Española (Paul Preston i José Pablo García) i Las aventuras de Miquel Mena (Pablo Herranz i José Luis Povo), entre d’altres.


Aquesta exposició compta amb la col·laboració de la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya (FPAC), l'Aeroclub Barcelona Sabadell, l'Associació d'Aviadors de la República (ADAR), Bombers de Barcelona i l'empresa de grans transports INTER S&R. Per a les activitats divulgatives es compta amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya per les activitats pedagògiques amb l’organització d’un concurs de còmic adreçats a estudiants de primària i secundària.



No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.